Groepen en rechten
Met groepen deel je gebruikers in. Er zijn twee soorten. Een gewone groep gebruik je om gebruikers te selecteren, bijvoorbeeld voor een mailing. Een rechtengroep, met een sleutel , bepaalt wat een gebruiker op de website mag zien.
Groepen bekijken
Klik in het menu links op Groepen. Je ziet alle groepen met het aantal gebruikers. Klik op een groep om de gebruikers te zien.
Groep toevoegen
- Klik bij Groepen op Voeg groep toe.
- Vul de Naam in.
- Wordt het een rechtengroep? Zet dan een vinkje bij Use as security group.
- Klik op Opslaan.
Gebruikers in een groep zetten
- Eén gebruiker: open de groep, typ een naam in het zoekveld, kies de gebruiker en klik op Voeg gebruiker toe. Je kunt ook bij de gebruiker op Wijzig klikken en een vinkje zetten bij Groepen.
- Veel gebruikers tegelijk: klik in de groep op Voeg gebruikers toe. Je kiest dan de gebruikers met regels, bijvoorbeeld alle gebruikers van één organisatie.
- Uit de groep halen: zet een vinkje bij de gebruikers en klik op Verwijder. De gebruikers zelf blijven bestaan.
Verder kun je in een groep: Wijzig Groepsnaam, Groep Legen, de gebruikers Exporteren naar Excel, en een lege groep verwijderen met Groep Verwijderen.
Rechten op een folder of menu-item
Wie een pagina mag zien, stel je in op de folder of het menu-item.
- Open de folder of het menu-item en klik op Wijzig.
- Kies bij Rechten: Anonymous (iedereen), User (iedereen die is ingelogd), Webmaster (alleen webmasters) of een rechtengroep (alleen de gebruikers in die groep).
- Bij een folder: zet een vinkje bij Inherit als alles in de folder dezelfde rechten moet krijgen. Bij een menu-item kun je met en niet een groep uitsluiten.
- Klik op Opslaan.
Test het resultaat: log in als een gebruiker uit de groep en bekijk de pagina.
Zie ook: Gebruiker toevoegen of wijzigen, Inloggen als een gebruiker
Gecontroleerd: november 2026